Chorwacki makaron z małżami i sałatką z pieczarek

Chorwacki makaron z małżami i sałatką z pieczarek
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia chorwacka

Składniki:

  • Składniki:
  • ciasto
  • 200 g mąki najlepiej 00
  • 2 jajka
  • łyżeczka oliwy
500 g małży
  • 3 pędy młodej cebulki lub cebulka dymka
  • cienki szczypiorek
  • 5 ząbków czosnku
  • garść oliwek
  • oliwa do smażenia
  • ½ szklanki białego wina
  • ½ szklanki bulionu cielęcego
Sałatka:
  • 4 pieczarki
  • kilka liści naci selera naciowego
  • 2 pomidorki
  • 1 limonka
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od makaronu. Połącz składniki i zagniataj, aż ciasto stanie się elastyczne. Odłóż je na chwilę na bok, po czym rozwałkuj na cienki placek. Wykrój kwadrat i podziel go na małe kwadraciki. Teraz weź drewnianą łyżkę i zawiń na jej rączkę kwadracik ciasta, lekko dociśnij i zsuń. Powtarzaj do wyczerpania ciasta. Gotowe kluseczki odłóż na bok, aby wyschły.

Warzywa oraz oliwki drobno posiekaj i przesmaż na oliwie. Dorzuć małże i dolej płyny. Teraz dorzuć kluseczki, wymieszaj i wszystko razem duś około 10 minut.

Przygotuj sałatkę. Pieczarki posiekaj w talarki, dosiekaj do tego nać oraz pokrój pokrojone w cienkie plasterki. Wymieszaj i polej oliwą

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA