Kalmary panierowane

Kalmary panierowane
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 1kg mrożonych tub kalmarów, możliwie najmniejszych
  • mąka kukurydziana lub pszenna
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sos sezamowy:
  • jogurt
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka pasty sezamowej
Sos pomidorowy:
  • 2 świeże pomidory
  • 1 mała chili
Sos pomarańczowy:
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
  • ⅛ łyżeczki startej skórki pomarańczy
  • ⅓ szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka masła

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kalmary rozmrozić w temperaturze pokojowej. Już oczyszczone suszyć bardzo dokładnie, po czym naciąć wzdłuż, rozłożyć na płasko i nadal ciąć wzdłuż na paski szerokości około 1 cm od czubka do szerszej części tuby.

Przygotować sosy. Do tłustego, gęstego jogurtu dodać 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę pasty sezamowej i mieszać powoli, by się wszystko połączyło. Jogurtu nie należy mieszać zbyt energicznie bo się rozrzedza. Taki sos warto udekorować ziarnami granatu.

Kolej na sos pomidorowy. Umyte i odszypułkowane pomidory zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać drobno posiekane chili i oliwę. Gotowe.

Ostatnia propozycja to sos pomarańczowy. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć z niej sok prosto do rondla, dodać cukier i skórkę, gotować na małym ogniu chwilę i dodać mąkę kukurydzianą, a gdy sos zredukuje do połowy, dodać masło.

Mąkę przesypać do miski, dodać sól morską i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, wymieszać dokładnie.

Paski kalmara wrzucić do mąki i wymieszać, ważne by mąka pokryła paski kalmara na całej długości, tam gdzie nie pokryje, kalmar podczas smażenia zrobi się suchy i twardy.

W woku lub garnku rozgrzać olej rzepakowy do temperatury 160 - 170 stopni C. Smażyć kalmary z dwóch stron. Podawać z sosami.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA