Krewetki saganaki

Krewetki saganaki
Oceń przepis:
149 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Krewetki oczyszczamy, opłukujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i krótko smażymy, nie powinna zmienić koloru tylko się zeszklić.

Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i czosnek. Krótko podsmażamy, dorzucamy krewetki i smażmy 2-3 minuty, często mieszając. Zwiększamy gaz pod rondlem i wlewamy ouso, powinno odparować, następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy całość pieprzem i wkruszamy ser feta, w razie potrzeby lekko doprawiamy solą. Serwujemy najlepiej w naczyniu saganaki (czyli w patelni z dwiema raczkami) koniecznie mocno obsypane nacią pietruszki i z pieczywem do zamoczenia w sosie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA