Pasta fava z soczewicy

Pasta fava z soczewicy
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Soczewicę przekładamy do miski i zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na godzinę. W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy, wrzucamy do niej pokrojoną w dużą kostkę cebulę, cukier, marchew, liście laurowe i podsmażamy. Jak tylko cebula się zeszkli, dodajemy do niej pokrojone w plastry ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu i krótko razem podsmażamy.

Wrzucamy odcedzoną soczewicę, krótko przesmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy przez ok. 15 minut, aż soczewica i marchew będą miękkie. W trakcie gotowania można dolewać ew. wodę lub bulion, jeśli zbyt mocno odparuje. Następnie wyciągamy liski laurowe i gałązkę rozmarynu, całość przecedzamy (płyn zachowujemy!) i przerzucamy do malaksera.

Dodajemy startą skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z jednej cytryny, podlewamy odrobiną płynu spod gotowania i wlewamy 3-4 łyżki oliwy. Miksujemy na gładką, aksamitną pastę regulując jej gęstość, dolewając płyn spod gotowania. Pamiętajcie o tym, że pasta w trakcie studzenia będzie robiła się gęstsza.

Cebule kroimy w piórka lub półplasterki, rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebule, przyprawiamy cukrem i solą i smażymy, aż się ładnie skarmelizuje. Pastę przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą i dekorujemy karmelizowaną cebulką i listkami tymianku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA