Filet z łososia pieczony w folii ze świeżymi ziołami i jarzynami podawany z sosem z suszonych pomidorów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 400 g filetu z łososia bez skóry
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- świeży koperek
- świeża natka pietruszki
- świeża bazylia
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 0,5 selera, korzeń
- 1 zielona cukinia
- 0,5 kopru włoskiego
- mały kawałek pora
- 1 cytryna
- 1 limonka
- folia aluminiowa
Składniki sosu:
- 100 g pomidorów suszonych, w oliwie
- 300 ml mleka 2%
- Składniki ryżu:
- 0,5 szklanki ryżu basmati
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki kokosu
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie ryżu:
Do wąskiej, wysokiej brytfanki wsypać ryż, kokos, posypać solą, dodać wodę, mleko kokosowe i całość zamieszać, a następnie dokładnie przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 160ºC i piec przez około 35 minut.
Przygotowanie łososia:
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchew, seler opłukać, obrać i pokroić w cienkie, długie paseczki. Cukinię opłukać i ściąć dokładnie z niej skórę, a następnie ją pokroić w cienkie, długie paseczki. Pora oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie długie paseczki. Koper włoski opłukać i przekroić na ćwiartkę. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, podgrzać i wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i podsmażyć na złoty kolor. Dodać paski marchewki, selera i delikatnie podsmażać przez 5 minut. Do całości dodać cukinię, pora i ponownie podsmażać przez 5 minut, doprawiając jarzyny do smaku solą i pieprzem. Całość odstawić do wystygnięcia. Łososia opłukać, osuszyć, podzielić na dwa kawałki i przekroić w taki sposób, by powstała w nim kieszeń. Rozłożyć folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz), skropić ją oliwą, oprószyć solą i pieprzem, a następnie ułożyć na niej kawałek łososia. Kieszeń w rybie rozchylić i włożyć do niej podsmażone wcześniej jarzyny, po listku każdego z ziół, a następnie przykryć górną częścią kieszeni. Na łososia położyć jeszcze raz te same zioła, oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny, a następnie zawinąć w folię aluminiową.
Całość przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 160ºC i piec przez 25 minut.
Koper włoski podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu:
Pomidory suszone odcisnąć dokładnie z oliwy, pokroić w drobne kawałki, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Całość zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito. Ponownie nastawić do gotowania, cały czas mieszając przez około 5 minut. Limonkę obrać ze skóry i wyfiletować. Gdy ryż i ryba będą już gotowe, nałożyć na talerz i podawać z sosem i koprem włoskim. Łososia można podawać w folii aluminiowej, by aromat ryby i ziół wydostał się w momencie jej rozpakowania. Całość udekorować świeżymi ziołami i filecikami z limonki.
Do wąskiej, wysokiej brytfanki wsypać ryż, kokos, posypać solą, dodać wodę, mleko kokosowe i całość zamieszać, a następnie dokładnie przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 160ºC i piec przez około 35 minut.
Przygotowanie łososia:
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchew, seler opłukać, obrać i pokroić w cienkie, długie paseczki. Cukinię opłukać i ściąć dokładnie z niej skórę, a następnie ją pokroić w cienkie, długie paseczki. Pora oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie długie paseczki. Koper włoski opłukać i przekroić na ćwiartkę. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, podgrzać i wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i podsmażyć na złoty kolor. Dodać paski marchewki, selera i delikatnie podsmażać przez 5 minut. Do całości dodać cukinię, pora i ponownie podsmażać przez 5 minut, doprawiając jarzyny do smaku solą i pieprzem. Całość odstawić do wystygnięcia. Łososia opłukać, osuszyć, podzielić na dwa kawałki i przekroić w taki sposób, by powstała w nim kieszeń. Rozłożyć folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz), skropić ją oliwą, oprószyć solą i pieprzem, a następnie ułożyć na niej kawałek łososia. Kieszeń w rybie rozchylić i włożyć do niej podsmażone wcześniej jarzyny, po listku każdego z ziół, a następnie przykryć górną częścią kieszeni. Na łososia położyć jeszcze raz te same zioła, oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny, a następnie zawinąć w folię aluminiową.
Całość przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 160ºC i piec przez 25 minut.
Koper włoski podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu:
Pomidory suszone odcisnąć dokładnie z oliwy, pokroić w drobne kawałki, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Całość zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito. Ponownie nastawić do gotowania, cały czas mieszając przez około 5 minut. Limonkę obrać ze skóry i wyfiletować. Gdy ryż i ryba będą już gotowe, nałożyć na talerz i podawać z sosem i koprem włoskim. Łososia można podawać w folii aluminiowej, by aromat ryby i ziół wydostał się w momencie jej rozpakowania. Całość udekorować świeżymi ziołami i filecikami z limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W