Bułeczki z rybą, puree z groszku i sosem tatarskim

Bułeczki z rybą, puree z groszku i sosem tatarskim
Oceń przepis:
82 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
15 minut Jamiego (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:

bułeczki:
4 miękkie razowe bułeczki
4 duże albo 8 małych filetów z gładzicy, flądry, soli lub innej ryby płastugowatej)
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
½ kubka mąki pszennej
oliwa
25 g parmezanu
1 pojemniczek rzeżuchy
1 cytryna

groszek:
1 średni ziemniak
500 g mrożonego zielonego groszku
½ pęczka świeżej mięty

sos tatarski:
6 korniszonów
1 łyżka kaparów
1 mała sałata rzymska
250 g chudego jogurtu naturalnego
¼ pęczka świeżej natki pietruszki
1 cytryna


Przygotowanie:
Włóż bułeczki do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Pokrój ziemniaka na plastry o grubości 0,5 cm i ugotuj w małym garnku pod przykryciem. Dopraw ryby ułożone na arkuszu pergaminu solą, pieprzem czarnym i kajeńskim, a następnie oprósz je mąką.
Usmaż filety na złoto na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy. Oprósz rybę drobno startym parmezanem tuż przed przewróceniem na drugą stronę. Dodaj mrożony groszek i liście mięty do garnka z ziemniakami i gotuj pod przykryciem jeszcze 1-2 minuty.
Włóż do blendera korniszony, kapary, sałatę i jogurt. Dodaj liście natki pietruszki, sok z cytryny, zmiksuj pulsacyjnie, żeby sos nie był zupełnie gładki, dopraw do smaku i przełóż do miski. Odsącz groszek i ziemniaki, zmiksuj blenderem na purée i dopraw do smaku. Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij bułeczki z piekarnika, przekrój i podaj wszystko przybrane rzeżuchą z cząstkami cytryny.

© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA