Bandeja Paisa
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- Sos Hogao:
- 3 łyżki oleju
- 8 szalotek
- 4 duże pomidory, obrane ze skórki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka szafranu
- pęczek kolendry
- 2 łyżeczki marynowanego, zielonego pieprzu
- 2 łyżki octu
- sól
- pieprz
Fasolka po kolumbijsku:
- 2 szklanki fasoli czerwonej
- 200 g wędzonego boczku
Chicharrones:
- 600 g surowego boczku
- woda
- sól
- pieprz
- 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
- 1 czubata łyżeczka ostrej papryki
Pozostałe:
- 4 jajka
- 1 awokado
- sok z ½ cytryny
- 200 g ugotowanego ryżu
- 4 małe placki arepas (przygotowane wcześniej)
- 2 dobre kiełbasy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy chicherrones. Boczek kroimy w grube, podłużne kawałki, nacinamy od strony tłuszczu i przekładamy do wody z 2 łyżkami soli. Zostawiamy mięso w wodzie na ok. 2 h.
Następnie w garnku zagotowujemy wodę, powinno być jej tyle by przykryć boczek. Przekładamy do wrzątku namoczone mięso i gotujemy do czasu, aż cała woda odparuje, a boczek zacznie się smażyć. Co jakiś czas obracamy boczek w garnku, tak by z każdej strony równo się zarumienił i stworzy się na jego powierzchni chrupiąca skórka.
Pod koniec smażenia doprawiamy boczek papryką i pieprzem. Proces przygotowania trwa dość długo, nawet 2-3 h.
Przygotowujemy sos hogao. Kroimy szalotki w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Przesmażamy całość na oleju, przyprawiamy kuminem i szafranem namoczonym w ciepłej wodzie. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ocet, odparowujemy i smażymy całość min. 15 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy poszatkowany szczypiorek, kolendrę i dusimy jeszcze ok. 7 minut. Całość miksujemy blenderem.
Fasolkę moczymy przez noc, następnie gotujemy ok. 30 minut w niesolonej wodzie. Pokrojony w paski boczek przesmażamy na 2 łyżkach oleju, dodajemy do niego 2 szklanki hogao i ugotowaną fasolę. Gotujemy całość ok. 20 minut, aż część sosu odparuje, a fasolka nabierze smaku sosu pomidorowego.
Na patelni grillowej smażmy kiełbaski, a na osobnej patelni przygotowujemy jaja sadzone. Na talerzu układamy porcję ryżu, fasolkę po kolumbijsku, porządny kawałek chicherrones, usmażoną kiełbaskę, po 2 arepas na porcję i ok. ½ awokado skropione sokiem z cytryny, lekko solimy i przyprawiamy pieprzem. Serwujemy od razu.
Następnie w garnku zagotowujemy wodę, powinno być jej tyle by przykryć boczek. Przekładamy do wrzątku namoczone mięso i gotujemy do czasu, aż cała woda odparuje, a boczek zacznie się smażyć. Co jakiś czas obracamy boczek w garnku, tak by z każdej strony równo się zarumienił i stworzy się na jego powierzchni chrupiąca skórka.
Pod koniec smażenia doprawiamy boczek papryką i pieprzem. Proces przygotowania trwa dość długo, nawet 2-3 h.
Przygotowujemy sos hogao. Kroimy szalotki w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Przesmażamy całość na oleju, przyprawiamy kuminem i szafranem namoczonym w ciepłej wodzie. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ocet, odparowujemy i smażymy całość min. 15 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy poszatkowany szczypiorek, kolendrę i dusimy jeszcze ok. 7 minut. Całość miksujemy blenderem.
Fasolkę moczymy przez noc, następnie gotujemy ok. 30 minut w niesolonej wodzie. Pokrojony w paski boczek przesmażamy na 2 łyżkach oleju, dodajemy do niego 2 szklanki hogao i ugotowaną fasolę. Gotujemy całość ok. 20 minut, aż część sosu odparuje, a fasolka nabierze smaku sosu pomidorowego.
Na patelni grillowej smażmy kiełbaski, a na osobnej patelni przygotowujemy jaja sadzone. Na talerzu układamy porcję ryżu, fasolkę po kolumbijsku, porządny kawałek chicherrones, usmażoną kiełbaskę, po 2 arepas na porcję i ok. ½ awokado skropione sokiem z cytryny, lekko solimy i przyprawiamy pieprzem. Serwujemy od razu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W