Bollito misto

Bolito misto
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Mammaryla (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 kg łopatki wołowej
  • 1 kura (kapłon albo pularda)
  • ok. 500 g kulki cielęcej
  • 500 g surowej kiełbasy wieprzowej przyprawionej czosnkiem
  • 3 marchwie
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 nieduży por
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz w ziarnach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej wodę, wsyp pieprz i sól. Kiedy woda się zagotuje włóż wołowinę. (Mięso ma się ugotować nie tracąc smaku ale nie wygotować do wywaru.) Zmniejsz ogień i pozostaw mięso na gazie na ok. 30 minut. Dodaj pokrojoną na 4 części kurę. Pokrój warzywa i dodaj wraz z cielęciną do gotującego się mięsa. Gotuj około godziny. Włóż półmisek - na którym chcesz zaserwować mięsa - do piekarnika, aby podać mięsa na gorącym półmisku. Nakłuj kiełbasę, zalej ją w rondelku osoloną wodą i podgrzej. Ugotowane mięsa wyjmij z garnka. Pokrój na plastry. Pokrój kiełbasę. Ułóż mięsa i kiełbasy na półmisku. Podawaj z sosem bagnet verd (salsa verde).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA