Tiramisu
Oceń przepis:
77 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 300 g mascarpone dobrze schłodzonego
  • 3 żółtka
  • 1-2 białka
  • szczypta soli
  • 50-80 g cukru pudru
  • ok. 300 ml zimnej, mocnej kawy np. espresso
  • ok. 200 g podłużnych biszkoptów najlepiej savoiardi
  • chlust rumu, marsali lub whisky
  • kakao do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem rózgą lub mikserem do czasu, aż pojaśnieją i zwiększą swoją objętość. Ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywno, następnie wyciągamy mascarpone z lodówki i energicznie łączymy je z żółtkami, a następnie delikatnie łączymy z ubitym białkiem.

Biszkopty moczymy krótko w zimnej kawie z dodatkiem alkoholu (alkohol można dodać do kremu, ale ostrożnie, żeby go nie zważyć, bezpieczniej jest namoczyć w nim biszkopty). Układamy warstwę biszkoptów w szklanym, prostokątnym naczyniu.

Na warstwę ciastek nakładamy połowę kremu, delikatnie go rozsmarowując po wierzchu. Całość można lekko obsypać kakao. Następnie kolejna warstwa biszkoptów maczanych w kawie i na wierzch  pozostała część kremu. Wyrównujemy wierzch i schładzamy min. 6 godzin w lodówce. Dopiero przed podaniem obsypujemy całość kakao.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA