Tiramisu bez alkoholu

Tiramisu bez alkoholu
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g biszkoptów podłużnych
  • 3 szklanki malin
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka naturalnego olejku migdałowego (olej rzepakowy, naturalny olejek migdałowy)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodajemy stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje (ale nie za długo, nie chcemy wprowadzić za dużo powietrza).

Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kakao, dodajemy olejek migdałowy i przelewamy do miski. Połowę biszkoptów moczymy krótko w kakao, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadły. Układamy je na dnie formy, na nich rozsmarowujemy połowę kremu i układamy warstwę malin. Potem kolejna warstwa namoczonych biszkoptów, druga połowa kremu i maliny. Deser dobrze schładzamy w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA