Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi

Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi
Oceń przepis:
414 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • (na 2 bochenki po ok. 650 g)
  • 150 g płatków owsianych,
  • 250 ml wody
  • 10 g drożdży
Ciasto:
  • 350 ml wody
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Płatki podprażyć na suchej patelni, aż nabiorą lekko brązowego koloru i zaczną pachnieć orzechami. Zalać 250 ml wody i odstawić na 10 minut do nasiąknięcia.

Drożdże rozpuścić w pozostałej wodzie. Dodać mąkę, namoczone płatki owsiane razem z wodą i sól.  Dobrze wymieszać, następnie wyrobić ręcznie, by ciasto się dobrze połączyło i kleiło do rąk. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Dwie podłużne foremki do pieczenia wysmarować masłem i obsypać płatkami. Mokrymi dłońmi przełożyć ciasto do foremek. Wierzch wygładzić mokrą dłonią i posypać płatkami, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 40 min.

Piec w 220° C przez około 40-45 minut.

Po upieczeniu wyjąć z foremek i ułożyć na kratce do pieczenia, żeby chleb odparował.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA