Chrupiące krakersy z ziarnami

Chrupiące krakersy z ziarnami
Oceń przepis:
123 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 130 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 100 g nasion lnu
  • 80 g nasion sezamu
  • 150 g certyfikowanych bezglutenowych płatków owsianych
  • 8 migdałów
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki babki płesznik
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą w blenderze. W oddzielnej misce wymieszać miód, olej i wodę. Suche składniki rozdrobić na średniej grubości cząstki (nie na proszek). Dodać do nich miód olej i wodę, paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i odstawić na noc do nasiąknięcia.

Wyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto wilgotną dłonią tak, aby na całej blaszce miało taką samą grubość.

Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec krakersy przez 20 min. Po tym czasie przewrócić je na drugą stronę, pokroić na prostokąty i piec kolejne 20 min., aż będą złociste i chrupiące.

Po ostudzeniu krakersy można przechowywać nawet 3 tygodnie.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA