Smażone chlebki tatarskie

Smażone chlebki tatarskie
Oceń przepis:
73 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej typ 650
  • 140 g wody
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • duża szczypta soli
  • około 200 g klarowanego masła do smażenia
  • miód i cynamon do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z wodą, masłem i solą. Przez kilka minut intensywnie zagniatać, aż powstanie dosyć zwarte elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do mocnego worka foliowego i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.

Następnie ciasto podzielić na 30 g kawałki, zaokrąglić i odstawić na 10 minut.

W tym czasie w patelni o średnicy około 30 cm rozgrzać masło. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości 1 mm.

Na rozgrzane masło nałożyć pierwszy placek. Po kilku sekundach nałożyć kolejny. Dokładać placki dopóki będą zatopione w maśle (około 7-8 placków). Całość smażyć przez około 2 minuty lub do momentu, aż zrobią się złociste.

Wyjąć z masła, odsączyć, następnie polać miodem i posypać cynamonem. Czynność powtórzyć z resztą placków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA