Pulpety z czerstwego chleba z salsą z kolorowych pomidorów

Pulpety z czerstwego chleba z salsą z kolorowych pomidorów
Oceń przepis:
95 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Pulpety:
  • ok. 500 g czerstwego pieczywa
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 4 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 jajka
  • sól
  • biały pieprz
  • 4 łyżki posiekanego koperku
Salsa:
  • 3 pomidory, każdy w innym kolorze
  • 1 szalotka
  • pęczek ziół
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czerstwy chleb pokroić na kromki i namoczyć w mleku. Dokładnie odcisnąć i połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić na gładką masę i uformować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Z pomidorów usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Podobnie pokroić szalotkę i posiekać zioła. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać oliwę z oliwek oraz soku z cytryny. Wymieszać i podawać z pulpetami.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA