Zapiekane bułki

Zapiekane bułki
Oceń przepis:
49 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 czerstwe bułki poznańskie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • pęczek zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 3 jajka
Salsa:
  • garść rukoli
  • pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180º C. C. Z bułek odciąć wierzch i wydrążyć środek. Wnętrze bułek skropić oliwą z oliwek i wstawić na 5 minut do piekarnika.

W tym czasie pokroić cebule w piórka, paprykę na paski, a szparagi na 3-4 cm kawałki. Wszystko podsmażyć na oliwie z oliwek.

Jajka roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Gdy bulki się podpieką, nałożyć do nich warzywa i zalać jajkami. Wstawić na 10 minut do piekarnika.

W tym czasie przygotować salsę: posiekać rukolę, koperek i czosnek. Pomidora wypestkować, drobno pokroić i dodać do rukoli. Dodać kilka łyżek oliwy z oliwek i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Upieczone bulki podawać z salsą.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA