Chleb na sodzie

Chleb na sodzie
Oceń przepis:
449 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pęczek dymki
  • 150 g sera cheddar

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200º C.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać posiekaną cebulę dymkę i starty na tarce o grubych oczkach ser, wymieszać.

Dodać mleko i ocet, wymieszać i lekko zagnieść.

Ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Szybko uformować kulę. Spłaszczyć, aby przypominała okrągły bochenek.

Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia. Na wierzch zrobić nacięcie na krzyż, oprószyć mąką. Piec około 40 minut, aż chleb będzie złotobrązowy. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę do studzenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA