Ramadan pidesi – turecki chleb
   
                                    
                    
                Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
 - ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 9)
 - Trudność:
 - średnie
 - Rodzaj dania:
 - Pieczywo
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia turecka
 - Ilość porcji:
 - 2
 
Składniki:
- 535 g mąki pszennej chlebowej plus do podsypania
 - 200 ml mleka
 - 10 g suszonych drożdży
 - duża szczypta cukru
 - 245 ml wody
 - ok. 3-4 łyżek oliwy
 - 1 łyżeczka soli
 
Ponadto:
- 1 żółtko
 - 1 łyżka jogurtu naturalnego
 - 1 łyżka wody
 - sezam i czarnuszka do posypania
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, następnie z drożdżami i 120 g mąki, przykrywamy całość folią spożywczą i odstawiamy na ok. 25 minut, zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość, zrobić się lekko galaretowaty i pełen pęcherzyków powietrza.
Do misy miksera wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy sól, wodę i oliwę. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i mieszamy całość np. łyżką, nie wyrabiamy długo ciasta, musimy tylko połączyć ze sobą składniki tak, by nie było grudek mąki. Okrywamy całość folią spożywczą i odstawiamy ciasto na 25 min, żeby podwoiło swoją objętość.
Ciasto jest dość rzadkie, delikatnie wyciągamy je z miski na lekko podsypaną mąką stolnicę. Staramy się zbytnio nie ugniatać ciasta, żeby nie pozbyć się wytworzonych w środku pęcherzyków powietrza. Dzielimy ciasto na pół i delikatnie formujemy dwie kule.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy jedną porcję ciasta na papier i lekko rozciągamy, formując je dłońmi na ok. 20-24 cm średnicy placek, obsypujemy go mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, by ponownie podrosło, na ok. 20-30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni C, na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, by w piecu wytworzyć parę, dzięki niej stworzy nam się ładna skórka na cieście.
Żółtko mieszamy z wodą i jogurtem, smarujemy wierzch ciasta i palcami formujemy rowek w odległości ok. 1 – 2 cm od brzegu, naciskając ciasto. Następnie robimy na środku rowki podobne jak w baklavie. Wstawiamy chleb do pieca i pieczemy ok. 20-23 minut, aż ładnie się zarumieni.
- Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź