Kisir – sałatka z kaszy bulgur

Kisir – sałatka z kaszy bulgur
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
4

Składniki:

  • 1,5 szklanki drobnej kaszy bulgur
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • ½ pęczka kolendry (opcjonalnie)
  • 1 pęczek szczypiorku (drobny lub gruby)
  • 6-8 gałązek mięty
  • 1,5 czubatej łyżki pasty z pomidorów
  • 1,5 czubatej łyżki pasty z papryki (łagodnej) ew. 0,5 łyżki pikantnej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 7-8 łyżek oliwy
  • 4 łyżki melasy z granatu ew. soku z granatu lub soku z cytryny
Do podania:
  • liście różnych sałat: rzymskiej, masłowej, dębowej, lodowej
  • ćwiartki cytryn

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę zlewamy ciepłą wodą, mieszamy, przykrywam i odstawiamy na 10-15 minut, aż wchłonie wodę. Następnie delikatnie ją mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Pietruszkę, miętę i szczypiorek szatkujemy. Do kaszy dodajemy pastę z pomidorów, pastę z papryki, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy kumin i oliwę i najlepiej za pomocą dłoni dokładnie całość ze sobą mieszamy, lekko ugniatając.

Dolewamy melasę z granatu lub sok z cytryny, mieszamy i dodajemy poszatkowane zioła i mieszamy. Doprawiamy ew. do smaku solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Na dużym talerzu rozkładamy pojedyncze liście sałat, będą służyły do nakładania sobie porcji. Na środek przekładamy sałatkę i serwujemy z ćwiartkami cytryny.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA