Ciasteczka mamoul z pistacjami

Ciasteczka mamoul
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska, Kuchnia turecka

Składniki:

  • Ciasto:
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 130 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • ekstrakt z wanilii
  • duża szczypta przyprawy mahlep
Nadzienie:
Do dekoracji:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto. Zmiksuj masło na puszystą masę, dodając jajko, obie mąki i resztę sypkich składników oraz ekstrakt z wanilii.
Częścią ciasta wylep formy. Na środek każdego ciastka nałóż nadzienie pistacjowe (zmiksowane pistacje z miodem i masłem klarowanym).
Następnie przykryj każde ciastko pozostałą częścią ciasta.
Ciasteczka piecz w temp. 170-180 stopni C ok. 15 minut. Po wyjęciu ciastek z foremek obsyp je cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA