Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana

Baba ghanoush
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 2.70

Przygotował:

Agata Jędraszczak

Seria kulinarna:
ImprezuJEMY (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

  • bakłażan
  • 6 ząbków czosnku
  • ½ pęczka natki
  • oliwa
  • sól
  • tahini

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czosnek obrać z łupinek. Bakłażana naciąć w kilku miejscach i w powstałe zagłębienia włożyć czosnek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Kiedy bakłażan będzie miękki, a jego skórka stanie się mocno brązowa, wyjąć go z piekarnika. Przestudzić chwilę. Warzywo przeciąć na pół i za pomocą łyżki wyciągnąć miąższ. Wrzucić do blendera razem z natką, solą i tahini.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA