Jagnięcina Marco Polo - Dominik Stachowiak

Jagnięcina Marco Polo
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Składniki na sos romański:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sposób przygotowania jagnięciny:
Żeberka jagnięce przypraw solą i pieprzem i usmaż z obu stron na oliwie z oliwek. Następnie dodaj oba sosy (przygotowanie poniżej) i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni na około 15/20 minut. Ziemniaki przekroić na dwie równe części, przyprawić, polać oliwą i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20 min lub obłożyć nimi mięso i zapiekać razem z nim w piekarniku.

Sos prowansalski:
Cebulę i czosnek podsmaż na dużej ilości oliwy, a następnie dodaj bułkę tartą i wymieszaj całość z pozostałymi składnikami sosu.

Sos romański:
Paprykę upiec/zgrillować przez 30 minut, aż skóra będzie całkowicie spalona. Gorące papryki wrzucić do worka i szczelnie zamknąć. Obrane papryki wraz z innymi składnikami wrzucić do blendera i utrzeć na jednolitą gładką masę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA