Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
Składnik główny
- 2,3 wąskie polędwiczki wieprzowe
Marynata
- 1/3 szklanki oliwy
- 5 gałązek rozmarynu
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Pierzynka
- 1/5 szklanki suszonych pomidorów
- 1 utarty ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- świeżo mielony pieprz
Posypka
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki bułki tartej
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki marynaty. Pokrój polędwiczki w plasterki grubości ok. 3 cm i wymieszaj z marynatą, odstaw. Miękkie pomidory suszone odcedź z oliwy i posiekaj bardzo drobno, wymieszaj z resztą składników. Migdały utrzyj w moździerzu niezbyt drobno, wymieszaj z bułką tartą i odrobiną oliwy, tak żeby posypka była wilgotna. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż płasko jedną warstwę kotlecików wieprzowych. Na każdym połóż trochę pasty z suszonych pomidorów, a na wierzchu posypkę z migdałów i bułki tartej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piecz, aż wierzch się zrumieni, przez ok. 20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia włoska
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W