Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią
Oceń przepis:
Przygotował:
Sophie Dahl
- Seria kulinarna:
- Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- gruba kromka chleba na zakwasie
- ½ małej bulwy fenkuła z listkami
- ½ małej żółtej cukinii
- mały pęczek mięty
- ½ pomarańczy bez skórki
- pokrojonej na cienkie plasterki
- sok z ½ cytryny
- oliwa extra vergine
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 ząbek czosnku przekrojony na pół
- 125 g mozzarelli z bawolego mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mocno rozgrzej patelnię grillową. Obsmaż chleb z obu stron. W tym czasie szeroką obieraczką do warzyw zestrugaj do miski cienkie plasterki fenkuła i cukinii. Poodrywaj od gałązek małe listki mięty, większe podrzyj na kawałki i wrzuć do warzyw. Dodaj też nieco listków fenkuła, plasterki pomarańczy i wlej sok z cytryny. Skrop wszystko odrobiną oliwy, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Kiedy chleb będzie gotowy, połóż go na talerzu. Natrzyj z jednej strony czosnkiem i skrop oliwą. Porwij mozzarellę na kawałki i rozłóż na chlebie. Na wierzch nałóż sałatkę z fenkuła i cukinii, skrop oliwą i posyp listkami fenkuła. Podawaj z kieliszkiem schłodzonego Mersault albo białego burgunda.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W