Terrina z groszku

Terrina z groszku
Oceń przepis:
72 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 400 g mrożonego groszku
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka agaru
  • 1 pęczek lubczyku
  • ½ pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól i czarny pieprz
  • plastry cukinii
  • woda z lodem

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W niedużym rondelku zagotować bulion, dodać groszek i gotować 5 minut.
Po tym czasie groszek odcedzić i szybko przełożyć do wody z lodem, a płyn zachować i wlać z powrotem do rondelka, w którym się gotował.
Do bulionu dodać agar i ponownie zagotować, następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
W tym czasie groszek odcedzić i połączyć z resztą składników w naczyniu blendera na gęstą pastę. Następnie stopniowo wlewać płyn cały czas blendując, na koniec doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Keksówkę wyłożyć plasterkami cukinii, a do środka wlać masę groszkową. Wygładzić, odstawić do lodówki na 3 godziny, a gdy zastygnie delikatnie wyjąć i pokroić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA