Pierogi na słodko - Aniela Redelbach

Pierogi na słodko
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z mąki, wody, soli i roztopionego masła zagniatam ciasto. Odstawiam na 15 - 20 min. Robię nadzienie: twarożek mieszam z jagodami/malinami, cukrem i żółtkiem. Wiśnie podsmażam z cukrem, żeby płyn odparował. Mak już jest gotowy. Robię kisiel z jagód/malin: rozgniatam owoce, gotuję je z wodą i cukrem. Przecedzam i znowu zagotowuję płyn już bez owoców. Skrobię ziemniaczaną rozprowadzam w zimnej wodzie i wlewam do owocowego płynu. Doprowadzam do wrzenia. Rozwałkowuję cieńko ciasto, wycinam kółka. Robię pierożki. Gotowe pierożki podaję: makowe z miodem, wiśniowe ze śmietaną, owocowe z kisielem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA