Pierogi szpinakowe z polskim karczkiem

Pierogi szpinakowe
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 400 ml gorącej wody
  • 25 ml soku szpinakowego
  • szczypta soli
Farsz:
  • 300 g polskiego wędzonego karczku
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • łyżka suszonej żurawiny
  • listki świeżego majeranku
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Garść liści szpinaku zmiksuj z 50 ml białego wytrawnego wina. Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z wrzątkiem, odrobiną soku szpinakowego i szczyptą soli. Wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i przygotuj farsz. Karczek pokrój w grubą kostkę i podsmaż na patelni na skwarki. Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem. Dodaj suszoną żurawinę, podsmażony karczek, listki świeżego majeranku. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem. Z ciasta za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku nałóż porcję farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi. Pierogi gotuj w osolonej gotującej wodzie przez minutę od momentu wypłynięcia. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA