Pierogi z tofu gotowane na parze

Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1/2 kostki tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka utartego na drobnej tarce świeżego imbiru
- 1 łyżeczka oleju arachidowego
- 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
W miseczce łyżką mieszamy mąkę zalaną wrzącą wodą. Gdy lekko przestygnie, wyrabiamy kulkę ciasta w rękach. Tofu rozgniatamy na drobne kawałki w rękach i zalewamy marynatą przygotowaną z sosu sojowego z utartym imbirem, olejem arachidowym i chińską przyprawą 5 smaków. Odstawiamy na ok 10 minut. Na dno woka wlewamy wodę tak, aby po wstawieniu bambusowego kosza do gotowania na parze woda nie sięgała jego dna. Smarujemy wnętrze kosza bambusowego olejem, aby pierogi nam się nie przyklejały. Odrywamy z ciasta małe kawałki, formujemy kulki, z których ugniatamy małe krążki, a następnie rozwałkowujemy je wałkiem do ciasta. Ciasto nie może być zbyt cienkie, ponieważ dzięki wrzącej wodzie jest bardzo delikatne i może się rozrywać. Na środku każdego kółka nakładamy po łyżeczce tofu i formujemy sakiewki. Układamy je w koszu bambusowym, tak aby nie stykały się ze sobą. Gotujemy na parze ok. 10 minut. Można podawać je z różnymi sosami, posypane prażonym sezamem lub w bulionie. Nadają się również do smażenia w głębokim oleju w woku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Kuchnia chińska
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W