Zapiekanka z podagrycznika

Zapiekanka z podagrycznika
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Łukasz Łuczaj

Seria kulinarna:
Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy

Składniki:

  • pęczek liści podagrycznika z ogonkami (ok. 200g)
  • 1-2 kg ziemniaków
  • 300-600 ml śmietany
  • kilka ząbków czosnku lub cebulek czosnku niedźwiedziego
  • kilkanaście liści rdestu ostrogorzkiego
  • nasiona barszczu zwyczajnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i gotować ok. 5 minut, odcedzić. Podagrycznik oczyścić, odciąć same nasady ogonków liściowych (te zaczerwienione). Liście i resztę ogonków posiekać drobno. Do naczynia żaroodpornego nalać kilka łyżek tłuszczu (np. oliwy). Włożyć do niego podgotowane ziemniaki i podgarycznik (wymieszane), czosnek (w kawałkach lub posiekany) i rdest. Zalać śmietaną, posypać barszczem (jeśli nie mamy barszczu możemy użyć, anyżu lub ziół prowansalskich). Przykryć naczynie pokrywką, włożyć do piekarnika (temp. ok. 150-180 stopni C). Wyciągnąć kiedy śmietana z wierzchu zacznie się rumienić (zwykle ok. 30-40 minut).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA