OGŁOSZENIE
Zgłoś się na Casting Zgłoś się na Casting


Kaczka z sosem hoisin

Kaczka z sosem hoisin
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki
  • 500 g soli
  • 20 g pieprzu młotkowanego
  • 30 ml octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 100 g cukru brązowego
  • 200 ml sosu sojowego
  • 50 g śliwek suszonych
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 300 ml wody
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki wina słodkiego
  • kilka młodych marchewek
  • kapusta pekińska

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry w kratkę. Obtaczamy w pieprzu i soli i układamy skórą w dół, zostawiamy w temperaturze pokojowej pod przykryciem na noc. Następnie ściągamy sól i pieprz. Smażymy na rozgrzanej patelni od strony skóry na rumiany kolor, a od drugiej strony na wolnym ogniu 6-7 min. Piersi zdejmujemy i zostawiamy do przestygnięcia.

Śliwki gotujemy z sosem sojowym, anyżem i 200 ml wody przez 15 min., dodajemy ocet ryżowy i olej sezamowy, wyjmujemy gwiazdki anyżu, całość miksujemy na gładką masę i przecieramy przez sitko. Przekładamy do rondla, mąkę ziemniaczaną mieszamy z resztą wody i dolewamy do masy, dodajemy cukier, mieszamy do zagotowania. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstego sosu.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pierś od strony skóry maczamy w winie, następnie w mące i ponownie w winie i w mące, lekko dociskając. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej na 2 cm i smażymy pierś od strony skóry na rumiany kolor, odwracamy i smażymy 2 min. od strony mięsa, zdejmujemy piersi i kroimy w plastry.

Warzywa kroimy i przesmażamy krótko w woku na rozgrzanym oleju, dodajemy w trakcie trochę wody. Zdejmujemy i polewamy sosem hoisin.

 

Na głęboki talerz wylewamy sos, układamy na nim kaczkę w plastrach i warzywa, posypujemy ziarnami sezamu i dekorujemy listkami kolendry.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA