Sałatka z bakłażana z dalekiego wschodu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Bakłażany
2 małe, jędrne bakłażany (w sumie około 650 g)
2 łyżki oleju rzepakowego lub arachidowego
½ łyżeczki soli
Sos z Dalekiego Wschodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki posiekanego czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
¼ łyżeczki sosu tabasco
około 8 szklanek liści rukwi wodnej, umytych i osuszonych
Przygotowanie bakłażanów
Rozgrzać piekarnik do 200-u stopni. Bakłażany obrać i pokroić wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm. Rozsmarować olej na jednej lub dwóch teflonowych blachach do pieczenia. Ułożyć na nich plastry bakłażana. Przycisnąć lekko, aby posmarować bakłażana olejem i odwrócić, aby olej pokrył także drugą stronę. Posypać z wierzchu solą. Piec około 20-25 minut, aż plastry są miękkie i lekko zrumienione.
Przygotować sos
Wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce.
Rukiew wodną rozłożyć na dużym półmisku. Złożyć plastry bakłażana na pół albo na trzy części. Ułożyć na liściach. Tuż przed podaniem polać bakłażana i rukiew wodną sosem .
© Jacques Pepin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W