Stir fry z piersi indyka

Stir fry z piersi indyka
Oceń przepis:
225 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z indyka
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 400 g piersi indyka
  • 70 g marchwi pokrojonej w słupki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 chili
  • 2 limonki
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • szalotka pokrojona w pióra
  • 30 ml oleju
  • mały pęczek dymki
  • 15 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie kiełków fasoli mung/soczewicy (mix do stir fry)
  • 100 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente
  • 200 g makaronu ryżowego namoczonego w ciepłej wodzie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy wok albo głęboką patelnię z olejem i wrzucamy szalotkę, marchew, czosnek i chili. Smażymy całość około 2 min, dynamicznie podrzucając całość na patelni.

Następnie wrzucamy indyka pokrojonego w cienkie paski. Szybko obsmażamy. Dodajemy kiełki, cukier trzcinowy, fasolę, podlewamy sosem sojowym, sokiem z limonki. Chwilę dusimy, dodajemy orzeszki, makaron ryżowy, mieszamy i podajemy z posiekaną dymką i limonką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA