Wieprzowina po syczuańsku

Wieprzowina po syczuańsku
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ główki brokułu
  • garść nerkowców
  • 2 czerwone cebule
  • świeża kolendra
  • ryż
Sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • szczypta stewii
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu.
Wieprzowinę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Podgrzewamy olej na patelni. Obsmażmy mięso krótko i zdejmujemy z patelni.


Na patelnię wrzucamy pokrojoną w paski czerwoną cebulę i pocięty w różyczki brokuł. Smażymy krótko, ok. 2 minut. Dodajemy czosnek, obsmażoną wieprzowinę i orzechy. Podsmażamy jeszcze 2 minuty. Dodajemy sos, a kiedy zgęstnieje, serwujemy mięso z ryżem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA