Bułeczki bao z chrupiącą kaczką, sosem sezamowym, śliwkowym majonezem i warzywami

Bułeczki bao z chrupiącą kaczką, sosem sezamowym, śliwkowym majonezem i warzywami
Oceń przepis:
79 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 4 udka z kaczki
  • 10 g soli
  • 5 g cynamonu
  • 5 g anyżu mielonego
  • 5 g pieprzu
  • 5 g nasion kopru włoskiego
  • 5 g imbiru
  • 300 g panko
  • 4 jajka
  • 200 g mąki ryżowej
  • 2 l oleju
  • Bułeczki:
  • 500 g maki pszennej typ 500
  • 50 g cukru
  • 5 g soli
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 10 g suszonych drożdży
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 50 ml śmietany 36%
  • 100 ml oleju – do smarowania
Sos sezamowy:
  • 10 ml sosu sezamowego
  • 30 ml octu ryżowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 20 g cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g sosu sambal
  • 600 ml oleju
Majonez śliwkowy:
  • 1,2 l oleju
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g suszonych śliwek zaparzonych i wystudzonych
  • 15 g soli
Warzywa:
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Udka z kaczki oddzielamy od kości, zasalamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godziny.

Mleko lekko podgrzewamy, do ok. 30 stopni C. Wszystkie składniki ciasta mieszamy (w misce lub robocie kuchennym) i wyrabiamy ciasto, nie powinno się kleić do brzegów miski. Następnie wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy na kulki po ok. 80 g. Kulki odkładamy na blachę, przykrywamy papierem i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Udka z kaczki gotujemy w wodzie przez ok. 45 minut, wyjmujemy i studzimy.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ringiem kółka. Kółka składamy na pół i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.  Smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni C do garowania na ok 40 minut.

Następnie zagotowujemy wodę w garnku z durszlakiem lub specjalnym parownikiem do bułeczek. Układamy bułki, nie za ściśle żeby się nie stykały, i parujemy około 10-12 minut.

Sos sezamowy, ocet, cukier, czosnek, sos sojowy i sambal miksujemy blenderem. Następnie wkręcamy olej tak, żeby powstała emulsja.

Udka z kaczki panierujemy w mące ryżowej, jajku i panko i smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do 160 stopni C przez około 2 – 3 minuty, aż się zrumienią.

Ciepłe bułeczki bao smarujemy wewnątrz sosem sezamowym, dodajemy surową marchewkę i paprykę pokrojoną w paski oraz kawałek kaczki i polewamy majonezem śliwkowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA