Bułeczki bao z chrupiącą kaczką, sosem sezamowym, śliwkowym majonezem i warzywami
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
- 4 udka z kaczki
- 10 g soli
- 5 g cynamonu
- 5 g anyżu mielonego
- 5 g pieprzu
- 5 g nasion kopru włoskiego
- 5 g imbiru
- 300 g panko
- 4 jajka
- 200 g mąki ryżowej
- 2 l oleju
- Bułeczki:
- 500 g maki pszennej typ 500
- 50 g cukru
- 5 g soli
- 5 g proszku do pieczenia
- 10 g suszonych drożdży
- 250 ml mleka 3,2%
- 50 ml śmietany 36%
- 100 ml oleju – do smarowania
Sos sezamowy:
- 10 ml sosu sezamowego
- 30 ml octu ryżowego
- 50 ml sosu sojowego
- 20 g cukru
- 2 ząbki czosnku
- 25 g sosu sambal
- 600 ml oleju
Majonez śliwkowy:
- 1,2 l oleju
- 20 ml octu jabłkowego
- 4 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 200 g suszonych śliwek zaparzonych i wystudzonych
- 15 g soli
Warzywa:
- 2 marchewki
- czerwona papryka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Udka z kaczki oddzielamy od kości, zasalamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godziny.
Mleko lekko podgrzewamy, do ok. 30 stopni C. Wszystkie składniki ciasta mieszamy (w misce lub robocie kuchennym) i wyrabiamy ciasto, nie powinno się kleić do brzegów miski. Następnie wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy na kulki po ok. 80 g. Kulki odkładamy na blachę, przykrywamy papierem i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Udka z kaczki gotujemy w wodzie przez ok. 45 minut, wyjmujemy i studzimy.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ringiem kółka. Kółka składamy na pół i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni C do garowania na ok 40 minut.
Następnie zagotowujemy wodę w garnku z durszlakiem lub specjalnym parownikiem do bułeczek. Układamy bułki, nie za ściśle żeby się nie stykały, i parujemy około 10-12 minut.
Sos sezamowy, ocet, cukier, czosnek, sos sojowy i sambal miksujemy blenderem. Następnie wkręcamy olej tak, żeby powstała emulsja.
Udka z kaczki panierujemy w mące ryżowej, jajku i panko i smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do 160 stopni C przez około 2 – 3 minuty, aż się zrumienią.
Ciepłe bułeczki bao smarujemy wewnątrz sosem sezamowym, dodajemy surową marchewkę i paprykę pokrojoną w paski oraz kawałek kaczki i polewamy majonezem śliwkowym.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź