Pieczony filet z indyka z warzywnym sosem

Pieczony filet z indyka z warzywnym sosem
Oceń przepis:
81 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z indyka

Składniki:

  • 1 filet z indyka
  • świeży rozmaryn
  • sok i skórka z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz
Sos warzywny:
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • oliwa
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 140ºC.

Filet oczyść, przypraw solą i pieprzem. Miód wymieszaj z łyżeczką posiekanego rozmarynu i skórką otartą z pomarańczy. Dodaj tyle soku z pomarańczy, żeby glazurą można było smarować indyka. Posmaruj filet i włóż do rękawa do pieczenia. Ułóż na blaszce i wstaw do rozgrzanego piekarnika.

 

Na tej samej blaszce ułóż warzywa na sos.  Po około 50 minutach zwiększ temperaturę do 200º C i rozetnij rękaw. Piecz około 15 minut, aż mięso się przyrumieni. W trakcie polewaj mięso sosem, który powstał podczas pieczenia.

Sos: Upieczone marchewki, pomidory i cebule zmiksuj z odrobiną oliwy na gładki warzywny sos.

Dopraw solą i pieprzem.

Podziel filet na porcje i podaj z warzywnym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA