Kopytka ze słodkich ziemniaków z gulaszem indyczo–grzybowym

Kopytka ze słodkich ziemniaków
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski, Dania z indyka

Składniki:

Kopytka:

  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag słodkich upieczonych ziemniaków np. bataty
  • 15 g masła
  • kilka listów świeżej szałwii
  • sól, pieprz
  • 100 g mąki pszennej

Gulasz indyczo-grzybowy:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciepłe ziemniaki rozgnieć z masłem na gładką masę. Dodaj posiekaną szałwię, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto podziel na mniejsze części. Uformuj wałeczki i pokrój je na kopytka. Kopytka wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj do momentu aż wypłyną. Udo z indyka pokrój w dużą kostkę i przesmaż w garnku. Cebulę pokrój w kostkę. Selera pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa dodaj do mięsa. Dorzuć owoce jałowca i łyżkę masła. Na koniec dodaj grzyby. Gulasz dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Całość podlej na początku wódką jałowcową. Chwilę pogotuj żeby alkohol odparował i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Zamieszaj. Dolej bulion i śmietanę. Duś na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Poczekaj aż płyny odparują a sos zgęstnieje. Kopytka polej pysznym gulaszem! Smacznego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA