Kopytka ze słodkich ziemniaków z gulaszem indyczo–grzybowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski, Dania z indyka
Składniki:
Kopytka:
- 30 dag ugotowanych ziemniaków
- 30 dag słodkich upieczonych ziemniaków np. bataty
- 15 g masła
- kilka listów świeżej szałwii
- sól, pieprz
- 100 g mąki pszennej
Gulasz indyczo-grzybowy:
- udo z indyka
- garść świeżych grzybów np. kurki
- seler naciowy
- czerwona cebula
- pomidor
- 4 owoce jałowca
- liść laurowy
- łyżka masła
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- świeży tymianek, rozmaryn
- 100 ml wódki jałowcowej
- szklanka bulionu drobiowego
- 100 ml śmietany 30%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciepłe ziemniaki rozgnieć z masłem na gładką masę. Dodaj posiekaną szałwię, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto podziel na mniejsze części. Uformuj wałeczki i pokrój je na kopytka. Kopytka wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj do momentu aż wypłyną. Udo z indyka pokrój w dużą kostkę i przesmaż w garnku. Cebulę pokrój w kostkę. Selera pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa dodaj do mięsa. Dorzuć owoce jałowca i łyżkę masła. Na koniec dodaj grzyby. Gulasz dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Całość podlej na początku wódką jałowcową. Chwilę pogotuj żeby alkohol odparował i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Zamieszaj. Dolej bulion i śmietanę. Duś na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Poczekaj aż płyny odparują a sos zgęstnieje. Kopytka polej pysznym gulaszem! Smacznego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z indyka
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W