Dania z indyka
Najbardziej popularnym daniem z indyka jest pieczeń. Na obiad można przyrządzić duszone mięso w sosie lub w postaci potrawki. Najczęściej przygotowywane części drobiu to golonka, udziec i pierś z indyka.
Indyk pieczony
Przed pieczeniem indyka należy go natrzeć marynatą, aby mięso było soczyste i aromatyczne. Będzie pyszne po oprószeniu go ziołami lub marynowaniu w sosie sojowym, oliwie, bulionie drobiowym i czosnku. Dobrym pomysłem jest nadziewanie drobiu farszem przygotowanym z mielonego mięsa wieprzowego, cebuli, wątróbki drobiowej, jaja i pęczku pietruszki, przyprawionym solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Inne przykłady nadzienia do indyka to suszone owoce i kasza lub świeże jabłka. Mięso należy piec w temperaturze 160 stopni, aby nie było wysuszone. Czas pozostawienia go w piekarniku zależy od wagi: powinien wynosić tyle godzin, ile indyk waży plus godzinę więcej: przykładowo 2 kg mięsa należy piec przez 3 godziny.
Potrawy z indyka duszonego
Indyk duszony z warzywami jest doskonałym daniem obiadowym. Pasują do niego marchewka, pietruszka, cebule, ziemniaki, czosnek oraz następujące przyprawy: bazylia, oregano, imbir, słodka i ostra papryka, sól oraz pieprz. Godny polecenia jest indyk duszony z pieczarkami lub w sosie własnym. Aby przyrządzić go w ten ostatni sposób, mięso trzeba podsmażyć, a następnie podlać wodą i dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Sos można zagęścić śmietaną z mąką i wodą. Drób dusi się około 30-40 minut.
Pierś z indyka
Pierś z indyka podaje się np. z sosem curry i kaszą jęczmienną. Do kaszy warto dodać suszone pomidory, sok z limonki oraz posiekane pistacje. Sos powstanie z połączenia czosnku, cebuli dymki, papryczki chili, mleka kokosowego, miodu, oleju, przypraw: garam masala, curry, kolendry i soli. Kolejną wariacją na temat piersi z indyka jest polanie jej sosem paprykowym przygotowanym z mielonej papryki, brandy, bulionu, soli i pieprzu. Do dania dodaje się też podsmażone pieczarki, paprykę oraz szynkę i świeży posiekany szczypiorek. Indyka można połączyć z sosem z mango, czosnku, limonki, cukru, tymianku i białego winnego octu oraz panierką z płatków kukurydzianych. Ciekawy dodatek do piersi drobiowej stanowi marynata z imbiru, czosnku, pieprzu i soku z cytryny.
Udziec indyczy
Udziec indyczy będzie wybornie smakował po upieczeniu i polaniu do sosem barbecue przyrządzonego z przecieru pomidorowego, miodu, słodkiej wędzonej papryki i soku z cytryny. Pomysł na marynatę do mięsa to połączenie sosu sojowego, octu balsamicznego, oliwy, miodu, pieprzu i suszonego rozmarynu.
Indyk w sosie
Kolejną inspiracją na przyrządzenie drobiu jest indyk smażony na czerwonej cebuli w sosie żurawinowo-kokosowym. Do przygotowania sosu potrzebne są mleko kokosowe, żurawina, olej rzepakowy, imbir, curry, garam masala, sól i pieprz. Delikatny smak będzie miało duszone mięso z warzywami w sosie pomidorowym. Najlepiej podać je z ryżem.
Potrawka z indyka
Potrawkę z indyka przyrządza się z udźca z kością ugotowanego w rosole, cebuli, marchewki, bulionu, śmietany i mąki pszennej. Mięso, warzywa, bulion, przyprawy i mąkę należy zagotować. Następnie trzeba zaprawić śmietanę mąką i dodać do potrawki. Danie podaje się z surówką oraz ziemniakami.
Indyk z warzywami
Prosty przepis na obiad to smażone mięso z indyka z warzywami. Aby go przygotować należy podsmażyć cebulę, paprykę i filet drobiowy, a następnie dodać fasolę, koncentrat pomidorowy i doprawić pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Indyk dobrze smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami, jak i kaszą manną lub pęczak.
Golonka z indyka
Golonkę z indyka można natrzeć marynatą musztardowo-miodową z dodatkiem sosów sojowego i worcestershire. Kolejny pomysł na tę część drobiu to obtoczenie mięsa w przyprawach o korzennym smaku: jałowcu, rozmarynie, cząbrze, tymianku i bazylii. Golonki w marynacie należy pozostawić na przynamniej 3 godziny, a następnie zapiekać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny. Przed wstawieniem do piekarnika mięso trzeba przykryć folią aluminiową. Około 30 minut przed końcem pieczenia należy ją zdjąć. Golonka z indyka wyśmienicie smakuje z chrzanem, surówkami i chlebem. Zamiast tego można ją podać z gulaszem warzywnym.