Kofty z indyka z burakami

Kofty z indyka z burakami
Oceń przepis:
59 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 400 g mielonego indyka
  • 150 g kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka Garam Masali
  • 2 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 pęczek tymianku
  • 1 garść pistacji
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Zawiń buraki w folię aluminiową i włóż do piekarnika na 40 minut.
Indyka wymieszaj z Garam Masalą, posiekaną pietruszką, pokruszonymi pistacjami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą oraz pieprzem i uformuj kilkucentymetrowe wałeczki.
Ugotuj kaszę pęczek zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podsmaż kofty na patelni po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Upieczone buraki obierz, pokrój na ćwiartki, dopraw solą oraz pieprzem, zetrzyj skórkę cytrynową oraz posyp tymiankiem.
W rondlu na 2 łyżkach oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulkę, wsyp 1 łyżkę papryki, wymieszaj i dodaj ugotowany pęczak.
Kofty podawaj z pęczakiem i pieczonymi burakami. Pasuje to tego idealnie gęsty jogurt grecki z miętą. Obowiązkowo całość skrop cytryną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA