Indyk
 
   
                                    
                    
                Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z indyka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 
                                                                                        
                    			1 indyk wiejski o wadze 3 kg 
- 500 gr marchwi
- 500 gr dużej rzepy
- 3 pory
- 250 gr miąższu z chleba
- 1 szklanka mleka
- 1 sznycel z indyka
- 100 gr roztopionego masła klarowanego
- 100 ml oliwy
- 4 duże liście kapusty
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
2. Przygotować warzywa: obgotować liście kapusty. Umyć i obrać warzywa, pokroić je wzdłuż (ok. 5 cm długości) i obgotować przez 4-5 minut w gotującej, uprzednio osolonej wodzie. Odsączyć i ostudzić. Namoczyć miąższ chleba w mleku, odsączyć i wymieszać ze sznyclem z indyka, by otrzymać farsz. Rozłożyć warzywa na papierze do pieczenia, posmarować je farszem i zwinąć w roladę o średnicy 7 cm i długości 10 cm. Obgotować tę kiełbaskę we wrzącej wodzie przez 5 minut. Zawinąć ją następnie w obgotowane liście kapusty, używając folii spożywczej lub ściereczki. Odstawić.
3. Przygotować drób: wypatroszyć lub poprosić sprzedawcę drobiu o wypatroszenie i zachowanie podrobów. Usunąć delikatnie mostek, przecinając indyka od środka czubkiem noża, wzdłuż kości. Nafaszerować indyka roladką warzywną i dużym liściem laurowym oraz gałązką tymianku. Związać indyka, nadając mu kształt piłki do rugby. Używając igły zszyć na krzyż oba skrzydła. Zakończyć łącząc oba udka i chowając nogi pod klatkę piersiową. Upewnić się, czy indyk jest dobrze zamknięty i szczelny. 
4. Wlać wodę ze szklanką mleka do dużego garnka i umieścić w nim indyka. Obgotować przez około 5 minut, lub do wrzenia. Odsączyć na kratce i wysuszyć używając suszarki lub wentylatora (to można wykonać dzień wcześniej).
5. Umieścić w nasmarowanej masłem i olejem formie. Piec przez 90 minut w temperaturze 170°C (indyk o wadze 3 kg).
6. Regularnie polewać.
- Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
  
                     
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         
                         Jurek  Sobieniak
 Jurek  Sobieniak 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         
                         
                        