Cevapcici z sałatką szopską

Cevapcici z sałatką szopską
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego (łopatka, karkówka i tłuszcz wołowy)
  • sól, pieprz
  • 1 żółta cebula drobno posiekana
  • szczypta ostrej papryki suszonej
  • 50 g boczku wieprzowego
  • sałatka szopska:
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki czerwone
  • 3 pomidory
  • ½ ogórka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ białej cebuli pokrojonej w talarki
  • 50 g bałkańskiego sera owczego w zalewie
  • oliwa z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso mielone wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę, by nabrało smaku. Uformować wałki grubości małych kiełbasek. Podsmażać je przez kilka minut ze wszystkich stron na gorącej patelni gilowej bez oleju, ale z kawałkiem boczku, by nadał smak potrawie. W międzyczasie przygotować sałatkę – wszystkie warzywa umyć, wysuszyć i pokroić w kosteczkę. Połączyć je w misce z pietruszką, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku i serwować na talerzu. Tuż przed podaniem zetrzeć trochę sera na wierzchu.
Podawać cevapcici z surową drobno posiekaną cebulą, ostrą papryką i sałatką szopską.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA