Bavette alla puttanesca

Bavette alla puttanesca
Oceń przepis:
84 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 200 g makaronu bavette
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kaparów
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 fileciki anchovies
  • pieprz
  • 1 mała peperoncino lub ½ łyżeczki płatków chili
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy i na jeszcze zimną wrzucamy pokrojony w plastry czosnek, następnie pokrojone anchovies i płatki chili lub pokruszoną między palcami papryczkę peperoncino. Następnie dodajemy oliwki (można je pokroić w plastry), kapary (jeśli są w soli należy je opłukać i osuszyć) i zmiksowane blenderem pomidory. Sos dusimy, aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszając, powinno to potrwać ok. 15-20 minut.

Gotujemy makaron w osolonym wrzątku, warto go wyłowić nim osiągnie stopień al dente, bo będzie dochodził jeszcze w sosie. Przerzucamy go na patelnię z sosem i pozwalamy całości podusić się jeszcze kilka minut. Serwujemy posypane drobno poszatkowaną pietruszką.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA