Bavette alla puttanesca
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
 - ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 10)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Makarony, kluski
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia włoska
 
Składniki:
- 200 g makaronu bavette
 - 1-2 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka kaparów
 - ½ szklanki czarnych oliwek
 - 1 puszka pomidorów
 - 2 fileciki anchovies
 - pieprz
 - 1 mała peperoncino lub ½ łyżeczki płatków chili
 - ½ pęczka natki pietruszki
 - oliwa
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy i na jeszcze zimną wrzucamy pokrojony w plastry czosnek, następnie pokrojone anchovies i płatki chili lub pokruszoną między palcami papryczkę peperoncino. Następnie dodajemy oliwki (można je pokroić w plastry), kapary (jeśli są w soli należy je opłukać i osuszyć) i zmiksowane blenderem pomidory. Sos dusimy, aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszając, powinno to potrwać ok. 15-20 minut.
Gotujemy makaron w osolonym wrzątku, warto go wyłowić nim osiągnie stopień al dente, bo będzie dochodził jeszcze w sosie. Przerzucamy go na patelnię z sosem i pozwalamy całości podusić się jeszcze kilka minut. Serwujemy posypane drobno poszatkowaną pietruszką.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W