Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico

Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.32)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego)
  • 1 szklanka octu balsamico lub łyżka zredukowanej esencji balsamico
  • grubo mielony czarny pieprz
  • cukier
  • Grand Marnier lub inny likier pomarańczowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Truskawki pokroić w ćwiartki i zamarynować w soku pomarańczowym. Można dosłodzić do smaku. Ocet balsamico podgrzewać w stalowym garnku, aż odparuje do 1/4 objętości. Dodać cukier, by powstała gęsta jak płynny miód esencja (ewentualnie można kupić gotową esencję importowaną z Włoch). Zamarynowane truskawki przełożyć na talerze. Do części soku z pomarańczy dodać likier i doprawionym sosem polać owoce. Posypać pieprzem i skropić redukcją z balsamico. Podawać na deser.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA