Placuszki z kaszy jaglanej z szynką i zielonym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka naci pietruszki
- 4 łyżki groszku
- 2 czubate łyżki świeżo tartego parmezanu
- 1 jajo
- 100 ml mleka
- 6 łyżek mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- szynka parmeńska lub serrano do podania
- sól
- pieprz
- sos:
- 1 awokado
- 4 łyżki groszku
- garść rukoli
- sól
- pieprz świeżo mielony
- sok z połowy małej cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ok. 5 łyżek dobrej oliwy z oliwek
- garść świeżych ziół
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki sosu miksujemy w malakserze i odstawiamy do schłodzenia.
Ugotowaną kaszę mieszamy z groszkiem, parmezanem, poszatkowanym szczypiorkiem i natką. Osobno łączymy jajo z mlekiem, dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i ucieramy rózgą lub łyżką. Wlewamy do kaszy, łączymy i smażymy małe placuszki na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z zimnym dipem.
Ugotowaną kaszę mieszamy z groszkiem, parmezanem, poszatkowanym szczypiorkiem i natką. Osobno łączymy jajo z mlekiem, dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i ucieramy rózgą lub łyżką. Wlewamy do kaszy, łączymy i smażymy małe placuszki na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z zimnym dipem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W