Bliny ziemniaczane nadziewane grzybami

Bliny ziemniaczane nadziewane grzybami
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90

Składniki:

  • Farsz:
  • 30 dkg grzybów (kurek)
  • duża cebula
  • łyżka masła do smażenia
  • majeranek
  • tymianek
  • sól, pieprz
Bliny:
  • 6-8 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • pół szklanki mąki
  • olej do smażenia
Sos:
  • szczypiorek
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia cebuli. Wrzuć ją na patelnię. Potem dodaj do niej masło.
Część tej cebuli odłóż do miseczki, aby potem użyć jej do ciasta na placki.
Do drugiej części dodaj pokrojone kurki. Dołóż posiekany majeranek i tymianek. Wszystko wymieszaj. Posól i popieprz.

Następnie zetrzyj ziemniaki. Dodaj jajka, sól, pieprz oraz mąkę. Wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.

Na dobrze rozgrzanym oleju usmaż placki. Na wierz placka nałóż porcję farszu i przykryj drugą warstwą ciasta ziemniaczanego. Placki obracaj podczas smażenia.

Przygotuj sos. Pokrój szczypiorek, dodaj kwaśną śmietanę i sól. Wymieszaj.
Bliny podawaj z sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA