Pieczona kaczka z pomarańczami i ekspresowymi kopytkami

Pieczona kaczka z pomarańczami
Oceń przepis:
232 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

Kopytka:
  • opakowanie kopytek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek szałwii
  • gałązka pomidorków koktajlowych
Sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Pomarańczę obierz i pokrój. Przełóż owoce do miski i dodaj garść suszonych owoców. Owoce wymieszaj i nadziej nimi kaczkę.
Włóż czosnek do blendera. Dodaj majeranek, sól, pieprz, i cynamonem. Całość zblenduj. Następnie natrzyj kaczkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia skrop kaczkę wodą. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i umieść w nim kaczkę na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kaczkę jeszcze 1,5 godziny. Co 30 min przewracaj kaczkę i podlewaj sosem, który się wytworzy.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj czosnek, tymianek, szałwię i kopytka. Na koniec dodaj pomidorki. Kopytka smaż na rumiany kolor.
Przygotuj sos. Na patelni podgrzej żurawinę, dodaj sok z pomarańczy, majeranek, sól, pieprz i jabłka i pomarańcze z kaczki. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA