Konfitowane udka kacze z jabłkami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 3)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 udka kacze
- 2 szklanki smalcu z gęsi
- ok. 1 kg jabłek
- 300-400 ml wysokiej jakości soku jabłkowego
- skórka z 1 jabłka
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka jałowca
- 4 małe gałązki rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- 4 ząbki czosnku w łupinkach
- 4 liście laurowe
- 2 czubate łyżki świeżo startego chrzanu (lub ze słoiczka)
- skórka starta z połowy cytryny
- łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
- garść orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Udka kacze nacieramy solą i wraz z ziołami i czosnkiem przekładamy do woreczka foliowego lub przykrywanego naczynia. Wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień roztapiamy smalec, dolewamy sok z jabłek, dodajemy skórkę z jabłka, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec oraz zawartość woreczka z udkami. Na niedużym gazie gotujemy udka w tłuszczu ok. 3 h, do czasu, aż mięso będzie ładnie odchodziło od kości.
Jabłka myjemy i razem ze skórką tniemy w cieniutkie paseczki (np. na mandolinie), skrapiamy częścią soku z cytryny, dodajemy chrzan, migdały, orzechy włoskie, poszatkowaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i skrapiamy oliwą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia, przykryte folią spożywczą.
Udka serwujemy np. z podsmażonymi kopytkami i surówką z jabłka.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź