Konfitowane udka kacze z jabłkami

Konfitowane udka kacze z jabłkami
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 3)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 udka kacze
  • 2 szklanki smalcu z gęsi
  • ok. 1 kg jabłek
  • 300-400 ml wysokiej jakości soku jabłkowego
  • skórka z 1 jabłka
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • 4 małe gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 ząbki czosnku w łupinkach
  • 4 liście laurowe
  • 2 czubate łyżki świeżo startego chrzanu (lub ze słoiczka)
  • skórka starta z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
  • garść orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Udka kacze nacieramy solą i wraz z ziołami i czosnkiem przekładamy do woreczka foliowego lub przykrywanego naczynia. Wstawiamy na noc do lodówki.

Na drugi dzień roztapiamy smalec, dolewamy sok z jabłek, dodajemy skórkę z jabłka, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec oraz zawartość woreczka z udkami. Na niedużym gazie gotujemy udka w tłuszczu ok. 3 h, do czasu, aż mięso będzie ładnie odchodziło od kości.

Jabłka myjemy i razem ze skórką tniemy w cieniutkie paseczki (np. na mandolinie), skrapiamy częścią soku z cytryny, dodajemy chrzan, migdały, orzechy włoskie, poszatkowaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i skrapiamy oliwą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia, przykryte folią spożywczą.

Udka serwujemy np. z podsmażonymi kopytkami i surówką z jabłka.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA