Placki grzybowe z sosem rozmarynowym

Placki grzybowe z sosem rozmarynowym
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 3 garści podgrzybków wymieszanych z prawdziwkami
  • 1 biała cebula
  • mąka pełnoziarnista
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
  • Sos:
  • łyżka posiekanego rozmarynu wraz z gałązkami
  • szklanka bulionu warzywnego
  • mąka pszenna
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 pomidor obrany ze skórki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • olej rzepakowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie wyszoruj szczoteczką, wytrzyj i posiekaj na kawałki. Dodaj startą cebulę, jajka i tyle mąki, żeby powstało ciasto jak na placki. Dopraw solą i pieprzem. W rondelku zagotuj bulion z rozmarynem, zmniejsz ogień i pozostaw na około 20 minut, żeby bulion przeszedł rozmarynem. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj tyle mąki, żeby powstała zasmażka. Od razu dodaj bulion i sos sojowy. Zagotuj aż zgęstnieje i przetrzyj przez sito. Dopraw cytryną – nie gotuj. Placki z dwóch łyżek ciasta smaż z obu stron. Podaj polane sosem i kwaśną śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA