Kapuśniak ze słodkiej kapusty, smażonych pomidorów i soczewicy na gęsinie

Kapuśniak ze słodkiej kapusty, smażonych pomidorów i soczewicy na gęsinie
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 1)
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kapuśniak:
  • pół główki kapusty, najlepiej włoskiej lub młodej
  • 5 startych ząbków czosnku
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 1 duża cebula, posiekana w piórka
  • ćwierć szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ½ szklanki soczewicy zielonej
  • 5 dojrzały pomidorów, obranych że skórki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obraną włoszczyznę, skrzydła i szyjkę umieść w brytfance. Polej oliwą i piecz 15 min. w 250 stopniach C.

Gdy wszystko się upiecze, przerzuć to do dużego gara i dodaj pozostałe składniki. Dolej 5 l wody i wolno gotuj na małym ogniu.

W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i usmaż na nim cebulę wraz z czosnkiem. Gdy warzywa się przyrumienią, dodaj pokrojone w ósemki lub dużą kostkę pomidory. Smaż, aż woda odparuje.

Dodaj posiekaną w małe kawałki kapustę oraz soczewicę. Duś wszystko około 10 min na średnim ogniu i dodaj przyprawy oraz sól. Całość zalej przygotowanym wywarem i gotuj około 40 min., żeby kapusta zmiękła. Dopraw koperkiem i sokiem z cytryny

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA