Udka kacze konfiturowane, podane z szybką konfiturą ze śliwek

Udka kacze konfiturowane
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 3 (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 udka kacze
  • 1 litr kaczego tłuszczu lub oleju rzepakowego
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki majeranku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • rozmaryn
  • 1 szklanka śliwek bez pestek mrożonych
  • 1 szalotka
  • 1 cm świeżego imbiru
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

2 ząbki czosnku rozetrzyj z solą i wymieszaj z majerankiem. Natrzyj tym udka i odstaw na 12 godzin. Następnie zalej udka tłuszczem, dodaj zioła i resztę czosnku i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5 – 2 godziny aż mięso będzie miękkie. Schłódź udka w tłuszczu. Przed podaniem wyjmij z tłuszczu i dopiecz w piecu tak, by skórka była brązowa i chrupka. Szalotkę i imbir posiekaj. Zeszklij na tłuszczu z udek, dodaj pokrojone śliwki, duś całość kilka minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA