Łopatka długo pieczona

Łopatka długo pieczona
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • 1,5 kg kawałek ładnej łopatki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki
  • 1 główka czosnku
  • 1 marchew
  • 1 szklanka bulionu
  • garść daktyli lub innych ulubionych suszonych owoców
  • kilka suszonych grzybów
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 listki laurowe
Ponadto:
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Łopatkę oczyszczamy z ew. twardych błon, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy wędzoną papryką, ostrą papryką i majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Marchew myjemy, obieramy i kroimy w grube ukośne plastry. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Przekrawamy główkę czosnku na pół i dokładamy do marchewki.

Wrzucamy liście laurowe, gałązki tymianku, suszone grzyby i suszone owoce. Układamy na tym mięso, skrapiamy całość sosem sojowym i na dno nalewamy bulion. Przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 130 stopni C na 3,5 h. W trakcie pieczenia możemy łopatkę obrócić kilka razy.

Po tym czasie odkrywamy naczynie, podkręcamy temperaturę w piecu do 160 stopni, żeby łopatka się przyrumieniła, i pieczemy jeszcze ok. 20 min.

Przygotowujemy zasmażkę i rozrabiamy ją płynem spod mięsa, dolewamy sos do naczynia i krótko razem podgrzewamy. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA