Pieczona szynka z nutami miodu, pomarańczy i korzennymi przyprawami

Pieczona szynka z miodem i pomarańczą
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • 3 kg wieprzowej szynki ze skórą
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków
  • 3-4 gwiazdki anyżu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 750 ml soku pomarańczowego
  • sól
Bejca:
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 30 ml białego wytrawnego wina
Sos morelowy:
  • 2 cebule dymki
  • łyżka masła
  • 600 g moreli
  • skórka z limonki
  • skórka z cytryny
  • skórka z pomarańczy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kilka goździków
  • sok z pomarańczy, limonki i cytryny
  • 150 ml białego wina
  • szczypta soli
  • 3 łyżki miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z szynki delikatnie odetnij skórę tak, żeby jej nie uszkodzić. Szynkę bez skóry delikatnie ponacinaj z obu stron i przełóż do miski. Dodaj przyprawy, cynamon, goździki, anyż, kumin i sól. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso i zalej je sokiem z pomarańczy.

Skórę delikatnie natnij w kratkę. Przygotuj bejcę do szynki. W misce połącz musztardę, miód i wino. Składniki dokładnie wymieszaj.
Szynkę wyjmij z miski i obtocz w dokładnie w bejcy. Szynkę, ułóż na skórze i zwiń za pomocą szpagatu. Przełóż ją do brytfanki, zalej bejcą i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Szynkę piecz w 180 stopniach przez ok. 3 godziny (średnio 1 godzinę na 1 kg mięsa )

Idealnym dodatkiem do pieczonej szynki będzie morelowy sos.
Na patelni na maśle podsmaż posiekaną dymkę. Następnie dodaj połówki moreli, skórki z cytrusów, sok z cytrusów i przyprawy. Całość zalej winem, dopraw szczyptą soli i miodem.
Wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje, a morele zmiękną.
Upieczoną szynkę podawaj z sosem morelowym. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA